Basketbol Nasıl Oynanır
Basketbol Nasıl Oynanır
Basketbol kelimesi dilimize İngilizceden basketball olarak geçmiştir. Öz Türkçe karşılığı aslında sepet topu olarak bilinmektedir. Basketbol 110 yılı aşkın bir tarihçeye sahiptir. Kısa bir sürede tüm dünyada yaygınlaşan ve popülerleşen basketbol oyun kuralları uluslararası alanda FIBA ismi verilen basketbol federasyonu tarafından belirlenerek her 4 yılda bir geliştirildiği bilinmektedir.
Bir takım oyunu olan basketbol branşı 5’er kişilik iki takımın müsabakası ile yapılmaktadır. Her iki takımında yedek oyuncu sayısı 7 kişi olarak belirlenmiştir. Toplamda sahada 12 basketbolcu ile çıkılır. As takım oyuncusu ile yedek oyuncu değiştirme sayısında bir sınırlama bulunmamaktadır. Yani her takım istediği kadar oyuncu değiştirebilir. Basketbol takımın başında coach adı verilen baş antrenörler görev almaktadır. Basketbol oyun süresi 10 dakikalık 4 periyot ile toplamda 40 dakikadan oluşur. Basketbolda top oyunda olmadı süre içerisinde oyun durur kronometre durdurulur.
Basketbol oyununun amacı topu rakip takımın potasından geçirmesi ile sayı kazanma ve rakibin sayı kazanmasına engel olmaya çalışmaktır. Basketbol oyun süresi bitişinde hangi takım daha fazla sayıya sahip olursa maçı kazanmış oldur. Normal oyun süresi sonunda beraberlik olursa herhangi bir takım kazanana kadar 5 dakikalık uzatma devreleri oynanmaktadır. İki takımda topu kazandığında potaya topu ulaştırması için 24 saniye süre sınırı bulunmaktadır.
Müsabaka baş hakem ve iki yardımcısı tarafından yönetilir. Aynı zamanda bu üç hakeme dahli olarak üç tane masa görevlisi ve bir de teknik komiser müsabakanın yönetilmesinde görevlidir. Masa başındaki görevliler saat, sayı ve 24 saniyeyi kontrol etmekten sorumludurlar. Hakemler ve masa görevlileri arsındaki koordinasyonu ise teknik komiserler sağlarlar.
Basketbol takımlarının ilk yarıda 1 ikinci yarıda ise toplam 3 tane mola hakkı vardır. Bir dakika sürecek olan bu molalar baş antrenörler tarafından müsabakanın herhangi bir anından kuralları baz alarak kullanma hakları vardır.